Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Papp Zoltán

Térkövezõ Kft.

 

Cím: 2120 Dunakeszi

Munkácsy Mihály u. 48

 

Telefonszám:

 

E-mail cím:

info@parkgondozas.hu

 

A térkövezés lépésekre bontva:

 

 1. Első lépésként a térkő helyének kialakításával kezdjük a munkát. A térkő leendő helyének kialakítása (tereprendezése) a legfontosabb munkafolyamat, mivel ezen a területen történik majd meg az úgynevezett...
 2. a "tükör" kialakítása. A "tükör" vagy más néven térkő alap elkészítéséhez 30 cm-es folyami sóder réteget viszünk fel két rétegben.
 3. A két részletben felvitt sóder réteget, külön-külön egy 400 kg-os lapvibrátorral v. döngölovel tömörítjük össze, hogy az erre a "tükörre" helyezett térko a késobbiekben nehogy megsüllyedjen.
 4. A "tükör" kialakítása után következik a terület "kikarózása" (=vaskarók leütése, melyre a szintet jelző damil kerül). Ezt követi a szintezés, mely szintén az egyik legfontosabb része a térkövezésnek, mivel a szintezésen áll vagy bukik a szegélykő lerakásának pontossága.
 5. Ha készen van a terület szintezése, kialakítjuk a szegélykövek helyét, a "szintező" damilt követve.
 6. A szegélyköveket erős betonba ágyazzuk, és megfelelően megtámasztjuk, hogy a később fellépő erő (=a térkő súlya) ne tudja kimozdítani őket a helyükről.
 7. Az összes szegélykő lerakása után kezdhetünk csak neki a "tükör" 4 - 8-as mosott kaviccsal történő lehúzásához. (Az anyagot (mosott kavics) szépen, egyenletesen elterítjük a "tükrön", majd lehúzzuk a felesleget egy pontosan méretre vágott léccel vagy egy félcolos rúddal.) Ez az általános eljárás, de a lekövezendo terület nagyságától függ, hogyan és mivel húzzuk le a felesleget a "tükör"-rol.
 8. Miután a felesleg lekerült a kész "tükör"-ről hozzákezdhetünk a térkő lerakásához. Fontos, hogy a térko lerakásának mintáját ennél a munkafolyamatnál döntsük el, mivel ha belekezdünk egy mintába, akkor az egész területet eszerint kell majd kirakni.
 9. A terület lekövezését követően, helyezzük el a szín mintát. A mintában szereplő színes kövek helyét elfoglaló egyszínű követ "térkő-kiszedő"-vel kivesszük, majd a helyére betesszük a mintában megadott színű követ. FONTOS! Sok minta esetén nem az elobb említett megoldást választjuk, hanem a térko lerakásánál folyamatosan helyezzük el a minta szerint a színes térköveket.
 10. A térkő lerakásának befejező művelete a térkő méretre történő betörése illetve bevágása.
 11. A bevágást követően finom homokot helyezünk v. szórunk a térkőre, melyet a fugákba (=két térkő közötti rés) söprünk. Ezzel biztosítjuk, hogy a lerakott térkő ne mozduljon el, az újbóli lapvibrálást követően.
 12. Ha készen vagyunk az eddig említett munkafolyamatokkal, akkor már nincsen más dolgunk, mint egy újabb réteg homokot felhordani a területre, melyet ismét átsöprünk. FONTOS! Ha nincs sok felesleg, akkor hagyjuk nyugodtan a térkövön, mivel ezzel elosegítjük, hogy a homok teljesen megszáradjon és a végso átsöprés után stabil térkövön járhassunk (gyalogosan vagy autóval) nap mint nap kertünkbe, udvarunkba vagy garázsunkba.

 

Az itt feltüntetett munkafolyamatok sorrendje a feladattól függoen változhat. Itt elsosorban a "tükör" kialakítását és a szegélykövek lerakását mutattuk be .

 

 

A sóder elterítése

 

A sóder lapvibrálása

 

A szegélyk§ megtámasztása

 

Mosott kavics felhordása

 

A lehúzott mosott kavics

 

Térk§ lerakása

 

A lerakott térk§